In de puberteit is contact met leeftijdgenoten heel erg belangrijk. Sociale media zijn dan ook een uitkomst voor jongeren. Als ze geen internet hebben om contact te kunnen maken met hun vrienden, kunnen ze zich heel eenzaam voelen. Online contact is een aanvulling op offline contact.
Social media ontdekken (12-15 jaar)
Jonge pubers (12-15 jaar) zijn nog aan het ontdekken hoe online communicatie werkt.Ze begrijpen elkaar vaak verkeerd, er ontstaat pestgedrag en ze maken veel ruzie. Ook zijn ze erg bang om buitengesloten te worden. Hierdoor moeten ze van zichzelf alle berichtjes lezen, ook al zijn het er honderden.
Meer vertrouwd met social media (16+)
Oudere pubers (16+) zijn meestal al wat meer vertrouwd met sociale media en maken minder ruzie. Ook het digitale pesten neemt af. Zij gebruiken sociale media vooral om:
goed op de hoogte te zijn van wat iedereen doet;
om te weten wat er te doen is in het weekend;
om te weten welke afspraken er gemaakt worden;
zelf afspraken te maken.
Verschillende toepassingen (apps)
Er zijn veel verschillende apps om met elkaar te kunnen praten. Jongens en meisjes maken veel gebruik van deze apps:
Facebook, Skype, FaceTime, Snapchat en Instagram (met beeld)
WhatsApp, Telegram, Kik, Path en Twitter (meestal zonder beeld)
Ontdekken wie je bent
Pubers gebruiken dit soort media voor hun eigen ontwikkeling. Door in contact te staan met vrienden, ontdekken ze wie ze zijn. Sociale media helpen ze ook om te vallen en weer op te staan. Ze ontdekken wat je allemaal met sociale media kunt en wat de beperkingen zijn.
Groepsdruk
Jonge pubers kunnen lijden onder grote druk om steeds alle berichten te moeten lezen die via de smartphone binnenkomen. Leer ze daarmee omgaan. Praat over die groepsdruk, zodat ze keuzes leren maken. Zorg dat ze genoeg momenten hebben om er ook even los van te zijn: even zonder mobiel.
AVG: de nieuwe privacywet
Wanneer mag je puber beginnen met sociale media? Vanwege de nieuwe privacywet hebben sociale media hun regels veranderd. In principe mag je kind pas met 13 jaar een eigen account maken, en dan nog alleen met toestemming van de ouders. Pas met 16 jaar kan je kind zonder toestemming accounts aanmaken.
Wat kan een puber met media?Media maken een belangrijk onderdeel uit van het leven van pubers. Ze onderhouden hun contacten en ontdekken door media veel over zichzelf en de wereld.
TV kijken en naar de bioscoop
Pubers kijken graag naar televisie voor volwassenen: buitenlandse series en films met romantiek of spannende actie.
In deze periode ontdekken ze volop wat er allemaal te zien is. Smaken verschillen natuurlijk, dus de één houdt van fantasy en de ander van horror. Ook de jongerenprogramma’s van MTV zijn populair: ze geven een kijkje in het leven van andere jongeren over de wereld. In deze periode gaan ze ook regelmatig zelfstandig met leeftijdgenoten naar de bioscoop.
Bingewatchen
Bingewatchen is het kijken van een heel aantal afleveringen van een serie achter elkaar. Dit doen pubers op bijvoorbeeld Netflix, maar ook MTV laat een heel weekend lang een serie zien. Deze manier van kijken kan de hoeveelheid slaap en het maken van huiswerk belemmeren.
Het is geen echte verslaving. Pubers vinden het vooral lekker om even uit de werkelijkheid te vluchten. Praat met je kind over het kijken van series en probeer je kind te leren er op een juiste manier mee om te gaan. Je mag best toegeven dat het leuk is. Zelf doe je het misschien ook wel eens.
Internet
De meeste pubers krijgen een eigen computer, laptop of tablet voor hun schoolwerk. Meestal kunnen ze overal in huis draadloos het internet op. Pubers zitten dagelijks op internet, gamen en kijken elke dag televisie (vaak ook via internet). Na hun 12e jaar neemt de tijd die ze aan media besteden enorm toe. Pubers zitten gemiddeld drie uur per dag op sociale media, kijken anderhalf uur tv en gamen ook nog eens een tot twee uur. YouTube is de meest favoriete website van alle tieners, over de hele wereld. Ze kijken filmpjes als ontspanning en de leukste sturen ze aan elkaar door.
Telefoon
Vrijwel alle pubers hebben een smartphone waarmee ze via social media zoals WhatsApp, Facebook, Snapchat en Instagram contact met elkaar hebben. Bellen doen ze steeds minder. Sommige pubers gebruiken wel graag Skype, bijvoorbeeld voor overleg bij huiswerk of gamen.
Grote verschillen in het mediagebruik van tieners
Er zijn grote verschillen tussen tieners als het gaat om hun mediagebruik. Sommigen lezen bijna geen boeken meer, behalve als het moet voor school, terwijl anderen veel boeken verslinden. Niet alle pubers zitten op Snapchat of Facebook. Instagram is bij de meeste pubers wel populair. Zo houden ze ook het nieuws bij. Nieuwssites zitten nu ook op Instagram, speciaal om jongeren te bereiken. De meeste tieners gebruiken media nog op een passieve manier: ze kijken, surfen en hangen wat rond. Sociale media zijn eigenlijk de nieuwe ‘hangplekken’. Maar steeds meer tieners maken ook zelf ‘stories’ op Instagram of Snapchat. Die worden vooral door hun eigen vrienden bekeken.
Luisteren via de smartphone
Bij oudere tieners is de podcast weer populair. Dat is een soort radio, die je kunt luisteren wanneer je wilt via je smartphone. Je kunt je op een podcast abonneren. Het bijzondere is, dat dit luisteren via de smartphone een nieuwe ontwikkeling doormaakt. Jongeren luisteren naar series, waarbij ze alle afleveringen luisteren. Die zijn niet alleen informatief, maar ook vaak heel grappig of juist spannend. Ondertussen hebben ze dan ook veel geleerd.