Mediawijsheid, wat kun je als ouder doen?

Uitgelicht

30 jan, 2019

Van 18 tot en met 25 november 2016 was het de Week van de Mediawijsheid. We leven in een digitaal tijdperk. Het gebruik van internet, tablets en tv biedt leuke mogelijkheden. Maar om hier veilig en verantwoord mee om te gaan hebben kinderen mediawijsheid nodig. Hoe zorg je ervoor dat het mediagebruik van je kind(eren) leuk én veilig is? Scholen besteden hier aandacht aan, maar wat kun je als ouder doen?

Praat over de online belevenissen van je kind
Vraag regelmatig aan je zoon of dochter wat hij of zij online meemaakt. Welke apps of spelletjes gebruikt je kind op internet? En wat maakt die zo leuk? Denkt je kind dat er ook risico’s zijn? Probeer het gesprek positief in te steken en richt je niet direct op problemen. Spreek je bewondering uit over wat je kind allemaal kan en weet. Op deze manier krijg je een open gesprek en komt je kind sneller naar je toe als er problemen zijn. Bovendien kun je je kind beter begeleiden als je weet wat ze online meemaken.

Doe mee
Je kunt je tablet of smartphone inzetten om je kind even zoet te houden als het ’s avonds spitsuur in huis is. Ga ook eens samen op de tablet. Toon interesse en doe bijvoorbeeld samen een spelletje. Deel het plezier.

Online imago
Leg je kind uit dat wat je kind deelt op social media effect kan hebben op later. Maak je kind bewust van zijn of haar online imago. Je kunt vertellen dat werkgevers kijken wat iemand op social media plaatst. Handig om te weten voor je kind als hij of zij al wat ouder is en een bijbaantje zoekt. 

Inhoud filteren of blokkeren
Voor dvd’s en films geeft de kijkwijzer aan of je kind iets mag zien of niet. Jij als volwassene kunt voorkomen dat ze bepaalde dingen op internet kijken. Op tablets zitten vaak 'parental control functies'. Met deze filterfuncties zorg je dat bepaalde inhoud niet getoond wordt aan je kinderen. Zorg ook dat er op je Google Play of op de Àppstore een wachtwoord zit, zodat je kind geen apps kan downloaden zonder je toestemming.

Veilig gebruik
Vraag je kind om rekening te houden met de privacy van iemand anders. Je kan niet zomaar filmpjes of foto’s van iemand anders online plaatsen. Leg uit dat het ook belangrijk is dat je kind op zijn of haar eigen privacy let. Wat op internet zwerft, krijg je er niet zo snel meer af. Let op wat je kind doet voor een webcam.

Praat met anderen erover
Heb contact met school om te vragen of en wat zij doen aan mediaopvoeding. Praat ook eens met vrienden, familieleden of andere ouders op school hoe zij kinderen mediawijzer maken.

Goede voorbeeld geven
Als ouder kun je het goede voorbeeld geven. Spelen jullie een spelletje, probeer je mobiel dan links te laten liggen. En als het etenstijd is, focus je dan op het warme eten en elkaar.  

Meer tips
Kijk voor meer tips, online magazines, advies over schermtijd, de ouder & kind quiz en online cursussen mediaopvoeding op de website mediawijsheid.nl. Het overzicht van tips inis ongetwijfeld nog niet compleet. Ontbreken er belangrijke tips of trucs? Plaats ze onder het artikel in een reactie.

Downloaden

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Meer Artikelen

Cyberpesten is enorm ingrijpend voor kinderen.

Tijdens de workshops en de ochtenden bij de Mama Lokalen komt met regelmaat het thema loslaten ter sprake.

jun 03, 2019

Onze kinderen zijn voortdurend digitaal actief via computer, telefoon, Nintento, Playstation etc.

Ouders Lokaal debilt

Lokaal samenwerking

Ouders lokaal is een samenwerking tussen ouders het CJG en MENS De Bilt.